Η Οινοποιία Ελασσόνας «χτίζει» σε γηγενείς ποικιλίες τα επόμενά της βήματα

Με κινήσεις που την οδηγούν στην ενίσχυση του αριθμού και των ποσοτήτων που παράγει σε ελληνικές ποικιλίες, η Οινοποιία Ελασσόνας πραγματοποιεί νέες φυτεύσεις των ποικιλιών Μαλαγουζιά και Λημνιώνα. Από τις δύο ετικέτες θα προκύψουν δύο μονοποικιλιακές ετικέτες στο εγγύς μέλλον, όπως λέει ο επικεφαλής της οινοποιίας, Γιώργος Λόλας, τον οποίο συναντήσαμε στο πλαίσιο της έκθεσης Εξποτρόφ. Επιδίωξή του είναι να αυξήσει και τις υφιστάμενες εκτάσεις του ήδη υφιστάμενου Ροδίτη, ο οποίος αποτελεί και την ποικιλία από την οποία διατίθενται οι μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού της Οινοποιίας.

Επιλεγμένες παραγωγές και οινοποιήσεις

Μέσα στα χρόνια ο Λόλας και ο συνέταιρός του, Γιώργος Φτίκας, ανέπτυξαν βιολογικούς ημιορεινούς αμπελώνες 100 στρεμμάτων που βρίσκονται σε υψόμετρο 800 μέτρων, στους πρόποδες του Ολύμπου. Για να καλύψουν τις ανάγκες τους οινοποιούν αποκλειστικά τα σταφύλια που προέρχονται από τις ιδιόκτητες καλλιέργειες. Η παραγωγή της Οινοποιίας Ελασσόνας φτάνει τις 50.000 φιάλες ετησίως και επιμερίζεται σε εννέα ετικέτες τόσο μονοποικιλιακές όσο και από ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών. Τα κρασιά της εκτός από την Ελλάδα, ταξιδεύουν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Έχοντας ιδρύσει την Οινοποιία το 2000, οι δύο συνέταιροι αποφάσισαν ότι η παραγωγική τους φιλοσοφία θα έπρεπε να επικεντρώνεται σε επιλεγμένες και μικρές παραγωγές, με έρεισμα σε ποιοτικές οινοποιήσεις. Αρχικά δημιούργησαν τους δικούς τους αμπελώνες, τους οποίους ενισχύουν σταδιακά μέσα στα χρόνια. Ταυτόχρονα όμως έκαναν το κελάρι τους επισκέψιμο, φιλοξενώντας τους οινόφιλους που βρίσκονται στην περιοχή και επιθυμούν να δοκιμάσουν τα κρασιά τους. Επί του παρόντος η Οινοποιία Ελασσόνας αποτελεί ένα από τα τέσσερα θεσσαλικά οινοποιία που διατηρούν σήμα επισκέψιμου οινοποιείου από τον ΕΟΤ. «Με στόχο να ενισχύσουμε τον οινοτουρισμό, πρόσφατα ιδρύσαμε την Ένωση των οινοποιών της Θεσσαλίας, στην οποία είμαι πρόεδρος εγώ και στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν επίσης ο Νίκος Κατσάρος, ο Κώστας Τσιλιλής, η Λουΐζα Ντούγκου και ο Θάνος Καραθάνος».

Σε έως και 700 κιλά ανά στρέμμα το Sauvignon Blanc στα 1.200 κιλά ο Ροδίτης

Το αποτύπωμα του βιολογικού αμπελώνα γίνεται εμφανές στις μικρές σχετικά αποδόσεις που δίνουν τα αμπέλια, με παραδείγματα την ποικιλία ΠΓΕ Ελασσόνα, Sauvignon Blanc, από την οποία προκύπτει η ετικέτα «Καλούδα» αλλά και στον Ροδίτη, ο οποίος σε συμβατικές καλλιέργειες μπορεί να δώσει ακόμα και 3.000 κιλά ανά στρέμμα. Ειδικότερα, οι αποδόσεις για την Οινοποιία Ελασσόνας στο Sauvignon Blanc κυμαίνονται μεταξύ 600 και 700 κιλών ανά στρέμμα, ενώ η πιο της «παραγωγική» ποικιλία της είναι ο Ροδίτης, ο οποίος φτάνει περίπου τα 1.200 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα καλλιέργειας. Από τον Ροδίτη παράγεται και η ετικέτα «Αλούπου», η οποία οινοποιείται με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης και η ζύμωση πραγματοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μεταξύ των ετικετών που κυκλοφορούν από το οινοποιείο είναι η σειρά «Ολύμπιος» σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, το λευκό από Chardonnayτο ροζέ από Merlot και Syrah και το ερυθρό από Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

 

Ευχαριστούμε πολύ το περιοδικό Wine Trails και τους ΓιώργοΛαμπίρη και Ειρήνη Βλάχου γι’ αυτό το άρθρο. 

https://winetrails.gr/%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%87%CF%84%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%B3%CE%B7%CE%B3/20167/